Fråga 2016/17:219 Nolltolerans mot oseriösa universitetskurser

av Tina Ghasemi (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Rätten till högre utbildning ser vi som självklar här i Sverige. Men eftersom det är skattebetalarna som står för finansieringen är det viktigt att utbudet av kurser som universiteten och högskolorna erbjuder är av hög kvalitet och förbättrar förutsättningarna för studenter att etablera sig på arbetsmarknaden efter att de avslutat sina studier.

I dag erbjuder flera universitet och högskolor en mängd tvivelaktiga kurser, främst under sommarmånaderna. Härvid kan en rad olika exempel nämnas. På Linnéuniversitetet erbjuds kursen ”Vampyrer och makt – konstruktion av vampyren i fiktion och samhälle”. Umeå universitet erbjuder kursen ”Vardagens mysterier”, som enligt universitetets hemsida bland annat ska förklara ”varför det är svårt att öppna frysen andra gången” och ”varför höger och vänster byter plats i spegeln”. På Linnéuniversitetet återfinns även kursen ”Harry Potter och hans världar” som enligt hemsidan ger perspektiv på Harry Potter och hans roll, särskilt i film och litteratur.

Skattebetalarnas pengar ska behandlas med respekt, och utbildningen på Sveriges universitet och högskolor ska vara av hög kvalitet och utrusta studenter med nödvändiga kunskaper och färdigheter som de senare kommer att ha nytta av på arbetsmarknaden. Därför är det inte rimligt att skattepengar går till kurser av högst tvivelaktigt värde. Skattepengar ska användas där de bäst gör nytta. En bred översyn av kurserna på Sveriges universitet och högskolor behöver därför göras för att säkerställa att deras kvalitet är god och att svenska skattepengar kommer till bra användning.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Avser statsrådet och regeringen att ta initiativ till att det genomförs en grundlig översyn av kurserna på landets högskolor och universitet för att säkerställa att deras kvalitet är god och att svenska skattepengar kommer till bra användning?