av Karin Svensson Smith (MP)
till Statsrådet Anna Johansson (S)
Riksdagen enades 2014 om att regeringen bör se till att Trafikverket skyndsamt bygger upp kompetens så att verket självständigt kan inspektera både järnvägsanläggningens status och entreprenörernas utförda arbete och se över hur staten kan ta det samlade ansvaret för järnvägsunderhållet på statens järnvägsinfrastruktur i takt med att underhållskontrakten löper ut.
Dåvarande ordförande i trafikutskottet Anders Ygeman motiverade tillkännagivandet: ”Vi vill ta tillbaka underhållet i en samlad underhållsorganisation, så vi kan ge tågresenärerna bästa möjliga tågtrafik och bästa möjliga underhåll.” (Sveriges Radio, 14 juni 2014) Under en lång rad år har anslagen till järnvägsunderhåll ökat markant utan att vare sig resenärer eller transportörer av tåggods har märkt någon positiv förändring. Tvärtom är antalet tågförseningar som kan kopplas till brister i infrastrukturen stort. Frånsett schemalagda restidsförlängningar till följd av planerat underhåll finns det flera hastighetsnedsättningar som beror på att banan är för dålig. I 2017 års tidtabell är restidsförlängningen på stambanorna stor. För Västra Götalands del så stor att det tar längre tid att åka tåg Stockholm–Göteborg i dag, jämfört med 1991.
Riksdagsbeslutet har föranlett den nuvarande regeringen att besluta att på prov återföra underhållet till Trafikverket ”inom minst två geografiskt avgränsade områden med olika förutsättningar och med en tillräckligt stor omfattning och utformning av verksamheten för att möjliggöra att den kan analyseras och jämföras med järnvägsunderhåll upphandlad i konkurrens i hela landet”.
I september 2016 beslutade Trafikverket och järnvägsentreprenören VR Track Sweden att avtalet om underhållet på järnvägen mellan Nässjö–Arlöv, som går via Alvesta och Älmhult, avslutas i förtid. Ett nytt upphandlingsunderlag som annonseras internationellt tar tid, liksom anbudsförfarande, beslut och överklaganden. Det kan gå flera år innan spåren blir åtgärdade.
För att undvika att alla planerade och oplanerade restidsförlängningar är förgäves kan regeringen låta Södra stambanan vara ett av de områden där Trafikverket inte sätter igång en ny och tidsödande upphandlingsprocedur utan i stället sköter underhållet i egen regi alternativt direkttilldelar arbetet till det statliga bolaget Infranord (tidigare Banverket produktion).
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:
Anser ministern att Södra stambanan kan vara ett av de områden som väljs ut ett för samlat underhåll utan föregående upphandling?