av Lotta Finstorp (M)
till Statsminister Stefan Löfven (S)
Statsminister Stefan Löfven har under ett besök i Saudiarabien uttalat sig om situationen för kvinnor i landet. I kommentaren till tidningen Expressen (23 oktober 2016) på frågan om vad Saudiarabien gör för att få in fler kvinnor i arbetslivet har statsministern uttalat följande: ”Det är klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor. Bristande fungerande äldreomsorg gör att kvinnor går ner till deltid och slutar arbeta också i Sverige. Det finns på båda sidor hinder för kvinnors deltagande. Men det måste respektive land ta i med.”
I Utrikesdepartementets rapport Mänskliga rättigheter i Saudiarabien 2011 skriver UD att kvinnor är diskriminerade och står under manligt förmyndarskap, vilket begränsar deras möjligheter att självständigt forma sina liv. Det förekommer även juridiska och sociala restriktioner på kvinnors rörelsefrihet, inom familjerätten och det politiska livet samt i arbetslivet. Enligt UD är arbetslöshetssiffrorna för kvinnorna okända, och andelen yrkesarbetande kvinnor är låg. Många vuxna kvinnor har varken arbetat eller sökt arbete. Situationen för hushållsarbetande kvinnor är dålig och oreglerad i lagstiftningen. Medierapporter om misshandel, våldtäkt och utnyttjande av hushållsarbetande kvinnor förekommer ofta enligt UD. I ett fall som UD tar upp dömdes en indonesisk hushållsanställd till ett års fängelse efter en våldtäkt. Hon födde senare ett barn i fängelset och dömdes till hundra spöstraffslag för detta.
Enligt samma rapport från UD tillämpar Saudiarabien dödstraff, där avrättningar vanligen sker offentligt och för kvinnor genom arkebusering. Kvinnor kan även dömas till stening. Kvinnor har enligt UD särskilt små möjligheter att få en rättssäker prövning i en domstol, och en kvinnas vittnesmål väger hälften så tungt som en mans. Enligt UD:s rapport existerat det en ”omfattande socialt institutionaliserad och rättsligt sanktionerad diskriminering av kvinnor i Saudiarabien”.
Statsministern har senare i en kommentar till Expressen (23 oktober 2016) sagt att han inte gjorde en jämförelse mellan länderna. Statsministerns första uttalande till Expressen är dock högst anmärkningsvärt, och det krävs ett förtydligande från statsministerns sida.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsministern Stefan Löfven:
Vad menar statsministern med sitt uttalande i vilket han i princip likställde situationen för kvinnor i Saudiarabien med situationen för kvinnor i Sverige?