Fråga 2016/17:212 Snabbspåren

av Jenny Petersson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

I en skriftlig fråga (2016/17:90) ställer jag en fråga om fler nya jobb till nyanlända. Ministern väljer att raljera och svarar inte på frågan. Därför återkommer jag med fler skriftliga frågor som kanske är enklare för ministern att svara på.

Sverige behöver fler som vill, vågar och kan starta nya företag och anställa. Detta gäller såväl enkla jobb som jobb vilka kräver lång utbildning och erfarenhet. Alla jobb behövs för att fler ska kunna ta steget in på arbetsmarknaden. Att fler jobb växer fram för personer med begränsad utbildning är centralt för att bryta utanförskapet.

Sverige har inte i tillräckligt hög utsträckning fått in utrikes födda och nyanlända på arbetsmarknaden. Efter åtta år har knappt hälften av dem som kommit till Sverige någon form av jobb. Trösklarna måste sänkas så att fler i Sverige kan ta steget in på arbetsmarknaden. Jobben behöver bli fler och komma fler till del. Det behövs fler enkla jobb.

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) har fört fram snabbspåren som en av sina viktigaste integrationspolitiska åtgärder, men det är något som tonas ned av Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg, som menar att de inte kommer uppnå några volymer. Siffrorna talar för att generaldirektören Mikael Sjöberg har rätt i sak.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson: 

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att öka antalet personer i snabbspåren?