Fråga 2016/17:21 En ny djurskyddslag

av Jens Holm (V)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I slutet av november 2011 lade regeringens utredare fram det omfattande betänkandet Ny djurskyddslag (SOU 2011:75). Betänkandet omfattade två volymer och innehöll mängder med viktiga förslag på hur djurskyddslagen skulle kunna förbättras. Den svenska djurskyddslagen är nu drygt 25 år gammal. Syftet med utredningen var att göra en bred översyn och föreslå förändringar. Den tidigare borgerliga regeringen lyckades aldrig, trots upprepade löften, lägga fram ett förslag till en ny djurskyddslag.

Den nuvarande regeringen har vid upprepade tillfällen utlovat ett förslag till en ny djurskyddslag, nu senast i listan över kommande propositioner till senast september 2016. Men enligt medieuppgifter kommer det inte att bli någon proposition alls under 2016 (ATL 9/11 2016).

Detta innebär att det snart har gått hela fem år sedan underlaget till en ny djurskyddslag lades fram och att regeringen inte lyckats presentera ett heltäckande förslag till en ny djurskyddslag. Det är under all kritik och en förlust för alla grisar, kor, höns, kycklingar, cirkusdjur och djur på djurparker samt för alla som arbetar med att göra det bättre för djuren i Sverige. De upprepade sveken från denna och tidigare regeringar gällande förslag till en ny djurskyddslag är ett agerande som varit nonchalant och respektlöst gentemot oss lagstiftare.

Vi är många som nu vill ha ett besked om vad som gäller och därför vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

När avser statsrådet att presentera en proposition om en ny djurskyddslag?