Fråga 2016/17:202 Den nya skuldsaneringslagen

av Robert Hannah (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Liberalerna har i många år drivit på för en lättnad av skuldsaneringslagen så att folk kan få komma tillbaka och få en andra chans.

Vid det senaste årsskiftet var nästan 428 000 människor registrerade med obetalda skulder hos kronofogden. Många av dessa har på grund av långvarig överskuldsättning hamnat i en sådan skuldfälla att de saknar rimliga chanser att trots ansträngningar kunna bli kvitt sina skulder. Ofta beror överskuldsättningen på arbetslöshet, långtidssjukskrivning eller skilsmässa.

Det är ohållbart i längden att så många svenskar sitter fast i skuldfällan. Det leder till stora samhällsförluster och sociala tragedier för många svenska familjer. Den hjälp som finns i skuldsanering är det alltför svårt att få.

Vi har numera en ny skuldsaneringslag i Sverige som Liberalerna menar fortfarande har en för lång skuldsaneringsperiod. Så många som möjligt bör omfattas av de nya skuldsaneringsreglerna. Det är i dag osäkert om individer som fått skuldsanering beviljad tidigare omfattas av de nya lättade reglerna.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsministern:

 

Är ministern beredd att ta ett lagstiftningsinitiativ eller vidta någon annan generell åtgärd för att säkerställa att de som beviljats skuldsanering enligt den äldre skuldsaneringslagen kan omfattas av den nya skuldsaneringslagen mer generösa regler?