Fråga 2016/17:195 Vänersjöfartens framtid

av Lars Tysklind (L)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Vid Trafikverkets informationsmöte, i Trollhättan den 17 oktober, om stråkstudie av Göta älv–Vänerstråket framkom mycket tydligt att slussarna i Trollhätte kanal har ett absolut tekniskt slutår 2030. Underhåll och reinvesteringar kan inte förlänga livslängden, vilket gör att det krävs nyinvestering i en ny slussled, som finns på plats 2030, för att fortsatt inre sjöfart på Göta älv och Vänern via Trollhätte kanal ska vara möjlig efter 2030.

Det finns två alternativ:

  1. Nya slussar som kan dimensioneras för större fartyg och öka sjöfartens konkurrenskraft. Möjliggör också en samordning med skredriskåtgärder i Göta älv-dalen.
  2. Avveckling av befintlig slussled i Trollhätte kanal för handelssjöfart senast år 2030, vilket medför överflyttning av gods i Vänerområdet från sjöfart till främst lastbil.

I den nyss framlagda propositionen Infrastruktur för framtiden uttrycks en tydlig inriktning att flytta över gods från väg till järnväg och sjöfart på drygt tio ställen i texten, en inriktning som Liberalerna ställer sig bakom, inte minst av miljö- och klimatskäl.

Sverige och Västsverige kan då naturligtvis inte avstå från ett transportslag, utan Vänersjöfarten måste säkras långsiktigt.

Näringslivet i Vänerregionen måste få långsiktiga investeringsförutsättningar, och det kräver ett tydligt beslut om nya slussar i Trollhätte kanal i åtgärdsplanen 2018.  Ett ”icke-beslut” är i praktiken också ett nedläggningsbeslut!

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet:

 

Har statsrådet och regeringen för avsikt att i åtgärdsplanen för perioden 2018–2029 säkra finansieringen för investering i en ny slussled i Trollhätte kanal så att handelssjöfarten i Göta älv–Vänerstråket kan säkras även efter 2030?