av Jesper Skalberg Karlsson (M)
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
I allmänhet utgår svenska tobaksregleringar från cigaretters hälsoeffekter och cigaretter som produkt – trots att snus är en väsentligt annorlunda tobaksprodukt som inte i samma utsträckning leder till tobaksrelaterade sjukdomar. Tittar vi på tobaksbruket i Sverige ser vi att det ligger på samma nivå som i jämförbara länder, med skillnaden att en betydande del utgörs av snus. Och tack vare snuset, som av många används för rökavvänjning, har Sverige en lägre andel tobaksrelaterade sjukdomar.
Att snus och cigaretter ses och regleras på olika sätt av lagstiftaren är därför önskvärt. Att lägga nya pålagor på det svenska snuset leder till ökad rökning och är inte en hållbar väg framåt för ett land som vill minimera skadorna från tobak.
Att snus och cigaretter bör behandlas olika berörs bland annat av Folkhälsomyndigheten, som i sitt remissvar (avsnitt 11.6.3) på Tobaksproduktsutredningens slutbetänkande skriver:
”Ur folkhälsosynpunkt är det av stor vikt att förändringar som genomförs i lagstiftningen är ändamålsenliga och kan kommuniceras till samhället på ett begripligt sätt. Det gäller inte minst förändringar som rör snuset. Sammanfattningsvis saknas förutsättningar, både formellt och materiellt, för att genomföra det omfattande uppdrag utredaren föreslår läggas på Folkhälsomyndigheten. Myndigheten föreslår därför att en snusutredning med brett uppdrag tillsätts snarast eftersom frågan om en ändamålsenlig reglering av snuset är angelägen, särskilt i ljuset av de stora skillnader som råder mellan regleringen av olika tobaksprodukter.”
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:
Avser statsrådet att tillsätta en snusutredning, som Folkhälsomyndigheten föreslår, för att få till stånd en ändamålsenlig reglering av snus?