Fråga 2016/17:192 Regeringens arbetslöshetsmål

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Den svenska arbetslösheten ligger i dag på 6,9 procent (SCB), säsongsrensat och utjämnat, vilket kan översättas till ungefär 365 000 personer. Regeringen har samtidigt ett mål om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020, vilket med dagens arbetslöshetssiffror i EU endast nås om Sverige till dess minskar arbetslösheten med flera procentenheter. 

I regeringens egna budgetar slås det fast att den föreslagna ekonomiska politiken leder till att sysselsättningen dämpas. De 32 000 traineejobb som utlovades i valrörelsen har hittills resulterat i ett dussintal platser. De extratjänster i kommuner och landsting som presenterats har små möjligheter att få in ca 30 000 långtidsarbetslösa i varaktig sysselsättning. Den utlovade 90-dagarsgarantin för unga verkar dröja till slutet av mandatperioden. 

Halva mandatperioden är förbi. Regeringens hittills föreslagna satsningar verkar inte nå upp till det uppsatta målet. Samtidigt finns möjligheten att andra EU-länder ytterligare pressar tillbaka arbetslösheten, vilket försämrar regeringens möjlighet att nå målet. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Är det arbetsmarknads- och etableringsministerns ståndpunkt att det är möjligt för regeringen att uppnå målet om EU:s lägsta arbetslöshet?