Fråga 2016/17:1896 Sveriges bistånd till Kambodja

av Sofia Arkelsten (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Den 5 september åtalades oppositionsledaren i Kambodja, Kem Sokha, för landsförräderi och riskerar uppemot 30 års fängelse. Fallet är det senaste och ett mycket allvarligt exempel på premiärminister Hun Sens begränsande av regimkritiska politikers och mediers handlingsutrymme.

Nedstängningen av The Cambodia Daily, en av Kambodjas få oberoende dagstidningar, den 3 september är ett annat allvarligt exempel. Tidningen, som ofta har skrivit regimkritiska texter, fick 30 dagar på sig att betala en plötsligt ålagd skatt på 6,3 miljoner dollar.

Det svenska biståndet till Kambodja går bland annat till att stödja myndigheter, däribland skatteverket, som nu används för att tysta oberoende medier.

Svenska medier har uppmärksammat händelseutvecklingen och de senaste allvarliga händelserna, och statssekreterare Ulrika Modéer har sagt att det finns skäl att se över det svenska biståndet till Kambodja. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

På vilka sätt kommer det svenska biståndet till Kambodja att förändras, och vilka nya krav kommer att ställas på Kambodja?