Fråga 2016/17:188 Bostadssituationen för nyanlända

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Samtliga Sveriges kommuner är tvungna att ta emot ett visst antal nyanlända per år. Kvoten baseras på folkmängd, arbetsmarknad och hur många asylsökande och nyanlända kommunen har tagit emot tidigare. Många kommuner har dock problem att skaffa fram bostäder. I stora delar av Sverige råder det bostadsbrist, och köerna till det befintliga hyresbeståndet, eller andra möjliga alternativ, är långa. I storstadsområdena kan väntetiden uppgå till över tio år för att få ett förstahandskontrakt på en hyreslägenhet. 

Enligt uppgifter från SVT Nyheter kommer endast 14 av de 50 kommuner som ska ta emot flest personer med uppehållstillstånd att klara av sina åtaganden i år. Prognosen för nästa år ser ännu sämre ut, då endast fyra kommuner uppger att de kommer att klara av att få fram tillräckligt många lägenheter. Politiska företrädare från både Malmö och Stockholm har varnat för att vissa av de nya invånarna kan komma att behöva bo tillfälligt i tält eller sovsalar för att över huvud taget ha någonstans att bo.

I dag bor runt 16 000 personer med uppehållstillstånd kvar på asylboenden eftersom landets kommuner inte kan skaffa fram boende. Samtidigt håller Migrationsverket på att avveckla flera boenden eftersom antalet nya asylsökande som kommer till Sverige har minskat jämfört med hur det såg ut för ett år sedan. Asylboendet är inte tänkt att vara en permanent boendeform, men som situationen ser ut i många kommuner är alternativet tält eller sovsalar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att människor som har fått uppehållstillstånd inte ska tvingas bo i tält eller gymnastiksalar för att ha tak över huvudet?