Fråga 2016/17:186 Besiktningspaketets påverkan på trafiksäkerheten

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

För ungefär ett år sedan presenterade Transportstyrelsen sin utredning Införlivande av besiktningspaketet som ett led i Sveriges implementering av EU:s nya gemensamma besiktningsdirektiv. I den föreslog Transportstyrelsen bland annat att inställelseintervallen för hur ofta vi besiktigar våra bilar i Sverige ska ändras, från dagens system där man besiktigar bilen första gången när den är tre år gammal, därefter vid fem års ålder och därefter årligen, till att första tillfället ska vara vid fyra års ålder och därefter så sällan som vartannat år. Förslaget mötte direkt kritik både i medierna och i remissomgången från bland annat NTF, Motormännen och Trafikverket för att det riskerar trafiksäkerheten och motarbetar både nollvisionen och Sveriges ambitiösa klimatmål.

Under sin beredning av bet. 2015/16:TU11 i våras konstaterade trafikutskottet att vi instämmer i vikten av att regeringen införlivar EU:s så kallade besiktningspaket på ett sätt som gör att Sveriges höga ambitioner vad gäller trafiksäkerhet och miljöhänsyn kvarstår. Inför regeringens beredningsarbete ville utskottet därför framföra att Sverige inte bör anpassa intervallet mellan besiktningstillfällen till det som är minimikravet enligt EU-direktivet.

Samtidigt konstaterar regeringen tyvärr i sin budgetproposition att förbättringstakten för vägtrafiksäkerheten tycks ha avtagit de senaste åren, och Trafikverket beskriver i prognoser att målet om max 220 omkomna till 2020 inte kommer att nås om inte ytterligare åtgärder vidtas. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Hur ser statsrådet på den i dag väl fungerande årligt återkommande besiktningskontrollen för att säkerställa funktion och teknik på fordonsflottan och för att inte riskera trafiksäkerheten och den svenska nollvisionen?