Fråga 2016/17:185 Passkontroll

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Att det förekommer missbruk av svenska pass är väl känt. Ett exempel är så kallade look-alike-upplägg. Svenska pass köps och säljs med syfte att en person som är lik den rättmätige passinnehavaren ska kunna ta sig till Sverige illegalt.

Detta är förstås oacceptabelt. Alla former av missbruk av svenska resehandlingar måste bekämpas.

Automatisk gränskontroll innebär att personer med biometriska pass, exempelvis svenska medborgare, skannar dessa i en maskin. Maskinen genomför en ansiktsigenkänning och undersöker om resenären är spärrad i något system. Med en automatisk kontroll kan ett stort antal resenärer passera snabbt och säkert. Det frigör resurser, vilket ger utrymme för en mer noggrann passkontroll av resenärer utan biometriska pass.

En ytterligare fördel är att ansiktsigenkänningen hos de automatiska kontrollerna ska vara mer träffsäker än det mänskliga ögat.

Sverige har i dag inte automatiska gränskontroller. Men såväl gränspolisen som Swedavia, som driver Arlanda, vill få på plats sådana kontroller. Detta enligt en artikel i Svenska Dagbladet den 8 augusti 2016.

På polisens it-avdelning anser man att automatiska gränskontroller bör införas i ett pilotprojekt. Men först måste frågan utredas mer i detalj, och projektet kan därför inte bli verklighet förrän om minst ett och ett halvt år, enligt it-avdelningen.

Detta är förstås en orimlig tidsutdräkt för en så här angelägen fråga.

Mot denna bakgrund frågar jag statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad gör statsrådet och regeringen för att säkerställa att ett system för utprövning av automatisk gränskontroll i Sverige kommer på plats så fort som möjligt?