Fråga 2016/17:1840 Sittdemonstrationen

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

I drygt två veckor har ett flertal unga afghaner sittstrejkat på Medborgarplatsen i Stockholm. Från början satt de vid Mynttorget utanför riksdagen. De protesterar mot den svenska asylprocessens beslut om avvisning till Afghanistan. Det är lätt att förstå att människor som har drömmar om en bättre tillvaro i Sverige nu känner både frustration och desperation, inte minst mot bakgrund av att Stefan Löfven höll ett brandtal under parollen Refugees welcome. Asylsystemet i Sverige bygger dock på en individuell bedömning av asylskäl av Migrationsverket. Är man missnöjd med Migrationsverkets beslut kan detta överklagas till domstol. Har man fått ett slutligt avslagsbeslut ska man respektera det.

De unga afghanerna har självklart rätt att demonstrera, som alla andra i ett fritt samhälle, men det betyder inte att de måste få gehör för sina krav. Tycker man inte om vår nuvarande asylpolitik så får man se till att ändra den – i riksdagen. Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna står bakom dagens asylpolitik, som dessutom skärptes efter migrationskrisen hösten 2015.

Sverige är och ska förbli en rättsstat där lagarna måste gälla lika för alla. Att tvinga människor att lämna Sverige är ett svårt beslut, rent mänskligt. Men det är samtidigt själva förutsättningen för den reglerade invandringspolitiken. Det måste vara skillnad på ett ja och ett nej. Och det måste vara skillnad på att ha skyddsbehov och att inte ha det.

Här sittstrejkar ett hundratal demonstranter, varav vissa med stor sannolikhet har fått slutliga beslut om avvisning till Afghanistan men uppenbarligen inte lämnat landet än. Rimligen borde polisen följa upp och verkställa avvisningsbeslut.

Därför vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Hur säkerställer statsrådet att de som fått avslag på sin asylansökan också lämnar landet?