Fråga 2016/17:1839 En moderniserad terrängkörningslag

av Per Lodenius (C)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Terrängkörning på barmark med motordrivna fordon är, med vissa undantag, förbjuden i hela Sverige. Det finns således ingen allemansrätt som ger motordrivna fordon tillträde till naturen, vilket stundom hävdas. Terrängkörningslagen är från 1975, och utvecklingen har gått fort för de fortskaffningsmedel som omfattas av denna lag. I terrängkörningsförordningen (1978:594) finns generella undantag från förbudet i terrängkörningslagen att köra i terräng på barmark. Detta gäller till exempel jord- och skogsbruk och hämtning av större vilt. Länsstyrelsen kan besluta om ytterligare undantag. Terrängkörning inom jord- och skogsbruket omfattas alltså inte av förbudet. Terrängkörningen måste dock vara direkt knuten till verksamheten för att detta ska gälla.

I Naturvårdsverkets Förslag till en strategi för miljökvalitetsmålet Storslagen fjällmiljö menar verket att den tekniska utvecklingen av snöskotrar och ett annat körsätt än tidigare har lett till att man numera kör i tidigare opåverkade områden. Det årligen växande antalet skotrar och fyrhjulingar gör att allt pekar på ökade skador och störningar framöver. 

Svenskt Friluftsliv, Lantbrukarnas Riksförbund och Svenska Naturskyddsföreningen uppvaktade i februari 2016 dåvarande miljöminister Åsa Romson i denna fråga. Man visade då på att regeringen behöver göra en översyn av terrängkörningslagen och terrängkörningsförordningen. Man föreslog också att en utredare bör ges i uppdrag att tillsammans med relevanta aktörer se över denna lagstiftning, vilket också Naturvårdsverket föreslagit i återrapporteringen av miljömålet Storslagen fjällmiljö 2014.

I budgeten för 2017 utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård, skriver regeringen att:

"En moderniserad terrängkörningslagstiftning. I takt med att terrängkörningen i landet ökar så ökar även skador och störningar. Regeringen avser därför att uppdra åt Naturvårdsverket och övriga berörda myndigheter att ta fram ett förslag till moderniserad terrängkörningslagstiftning som syftar till att minska skadorna. Möjligheten till ytterligare generella undantag från bestämmelserna om förbud mot terrängkörning med motordrivet fordon för att underlätta för personer med bestående funktionsnedsättning att fortsätta med sina fritidsaktiviteter bör också ingå i uppdraget."

Naturvårdsverket har, trots att det redan gått åtta månader in på 2017, ännu inte fått uppdraget från regeringen att ta fram förslag till en moderniserad terrängkörningslag.

Min fråga till miljöminister Karolina Skog är:

 

Varför har Naturvårdsverket och övriga berörda myndigheter ännu inte fått i uppdrag att ta fram förslag till moderniserad terrängkörningslagstiftning?