Fråga 2016/17:1831 Mottagande av nyanlända

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

I en tid av fortsatt oro i världen och flyktingströmmar till Europa har Sverige tagit ett historiskt stort ansvar för att hjälpa människor. Bara till Skåne kom förra året närmare 9 000 flyktingar, varav över 800 ensamkommande barn och ungdomar. Detta har givetvis skapat ett stort tryck på många enskilda kommuner att säkerställa ett ordnat och värdigt mottagande.

Dock råder det stora problem för svenska kommuner att ordna fram bostäder till alla nyanlända. Ett exempel på när myndigheter och paragrafrytteri kolliderar med varandra gällande flyktingmottagning har nyligen inträffat i Nacka kommun. För att kunna ha möjlighet att ta emot nyanlända flyktingar planerar kommunen att bygga 28 mindre bostäder utifrån ett tillfälligt bygglov. Dock har Trafikverket överklagat bygglovet på grund av att en tilltänkt bullerskärm står för nära en påfartsramp till motorvägen.

En myndighet bidrar därmed till att försvåra för en enskild kommun att ta emot nyanlända flyktingar genom att förhala och stoppa bostadsbyggande. Detta är ett typexempel på när myndigheter går i otakt, saknar samordning och i stället drivs av paragrafrytteri. I en tid av utmaningar måste alla delar av vårt samhälle i stället hjälpas åt och dra åt samma håll. Rimligen måste det därför komma på plats en samordnande och lösningsfokuserad inriktning där myndigheter och kommuner tillsammans kommer överens om hur ett väl fungerande mottagande av nyanlända ska ordnas och hur fler bostäder ska kunna produceras.

Utifrån detta vill jag därför fråga statsrådet Heléne Fritzon;

 

Vad avser statsrådet att göra för att förbättra mottagandet av nyanlända med fokus på att myndigheter tillsammans med kommuner ska arbeta lösningsfokuserat för att lösa en stor och gemensam utmaning?