Fråga 2016/17:183 Reepaluutredningen

av Mats Persson (L)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringen har tillsatt den så kallade Reepaluutredningen med syfte att begränsa för privata alternativ i välfärden. Vad utredningen exakt kommer att föreslå återstår att se. Men att regeringen avser att införa någon sorts reglering av vinst är tydligt. Samtidigt är exempel på försök att begränsa företags vinster inte många och återfinns oftast i länder som inte kännetecknas av att vara varken fungerande ekonomier eller välfärdsstater.

De flesta alternativ som i dag finns till kommunala och landstingsdrivna verksamheter är aktiebolag. Det finns förvisso exempel på länder där utbudet av icke-offentliga alternativ inom skola och vård är stort utan att vinstdrivna företag tillåts. Ofta handlar det då om att verksamheter bedrivs med koppling till kyrkans verksamhet. Att kyrkor i framtiden ska bedriva den här typen av välfärdsverksamhet förefaller inte realistiskt med tanke på dess ställning i det svenska samhället.

Regeringens planerade regleringar har skapat stor oro bland de elever, brukare och patienter som aktivt har valt en icke-offentligt driven skola eller vårdgivare. Det är rimligt att anta att regeringen och Vänsterpartiet har en bild av om regleringar av företagsvinster framgångsrikt gjorts inom någon bransch någon annanstans i världen.

Man kan fråga sig vilka länder och exempel, bland marknadsekonomier, som regeringen lutar sig mot där man framgångsrikt lyckats begränsa företags vinster inom någon bransch.

Mot den bakgrunden vill jag ställa följande fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

På vilka omständigheter och fakta baserar statsrådet sitt ställningstagande när det gäller behovet av en reglering av företagens vinster? Finns det t.ex. något land med marknadsekonomi där man med framgång har kunnat införa en vinstbegränsning inom någon bransch?