Fråga 2016/17:179 Nedläggningshot mot akutsjukhus i allmänhet och sjukhuset i Kristianstad i synnerhet

av Anette Åkesson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Svensk hälso- och sjukvård visar på goda resultat för de som får tillgång till den men vi har långa väntetider jämfört med andra länder inom EU och OECD. Sedan Socialdemokraterna och Miljöpartiet avskaffade alliansregeringens kömiljard har vårdköerna återigen ökat. Nu finns det därför stora problem med tillgängligheten på flera av Sveriges akutsjukhus. S-MP-regeringen och statsrådet verkar nöjda med situationen, trots att köerna ökar och patienterna får vänta allt längre.

I höstens propositionslista presenterar regeringen och det ansvariga statsrådet Gabriel Wikströms (S) inga konkreta förslag på åtgärder för att förbättra tillgängligheten inom sjukvården. I stället läggs det tid och kraft på att förbereda en regionreform. I samband med att Sverige ska omorganiseras i färre regioner verkar Gabriel Wikström anse att vi har för många akutsjukhus. I en intervju i vårdtidningen Dagens Medicin i somras menade Gabriel Wikström att det kan ske ett flertal nedläggningar av akutsjukhus i samband med regeringens kommande regionreform. 

”Men han tror att de nya storregionerna kan komma att lägga ner ett antal akutsjukhus när en regionreform är genomförd”, skriver man om det ansvariga statsrådet Wikström i en intervju i tidningen Dagens Medicin sommaren 2016.

Det är i sig oroväckande att regeringen avser att genomföra en ifrågasatt regionreform. Större regioner löser inte sjukvårdens problem, snarare riskerar problemen för patienterna förvärras genom att antalet akutsjukhus blir färre.

Frågan är vilka akutsjukhus Gabriel Wikström anser skulle kunna läggas ned. Ännu har statsrådet inte lämnat något besked om detta varför sjukhuset i Kristianstad måste anses vara hotat av nedläggning.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Avser statsrådet att verka för en nedläggning av akutsjukhuset i Kristianstad och hur avser statsrådet i sådant fall motverka orimliga väntetider för patienterna i nordöstra Skåne?