Fråga 2016/17:178 Förskrivning av smärtstillande morfinläkemedel

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Statistik från Socialstyrelsen visar att antalet unga som får starka morfinläkemedel, så kallade starka opioider, utskrivet har ökat dramatiskt. Opioiderna är starkt beroendeframkallande – beroendet yttrar sig som både fysiska och psykiska abstinenssymtom. Vid överdosering samt i kombination med alkohol finns det risk för andningsdepression och hjärtstillestånd. Oansvarig förskrivning av smärtstillande morfinläkemedel till personer med långvarig smärta är livshotande men blir dessvärre allt vanligare.

Trots att var femte patient som vänder sig till primärvården uppger att de lider av måttlig eller svår långvarig smärta saknar många landsting och regioner speciella kliniker för smärtbehandling, vilket är mycket beklagligt för de drabbade. Det är uppenbart att sjukvården inte fungerar när det gäller de här patienterna. Det borde också finnas en skyldighet att följa upp hur medicineringen fungerar för patienten i stället för att bara skriva ut morfin under lång tid, speciellt när det gäller unga människor.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga det ansvariga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att omedelbart vidta för bryta denna ökande trend av förskrivning av opioider, för att säkra patientsäkerheten och för att sjukvården ska fungera för dessa ungdomar?