Fråga 2016/17:1769 Flygskatten

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Den av regeringen diskuterade höjda flygskatten riskerar att bli direkt kontraproduktiv och i stället för att bidra till miljövinster drabba tillgänglighet och den ekonomiska utvecklingen negativt i stora delar av Sverige. En eventuell höjning av flygskatten kommer att drabba de mindre regionala flygplatserna och resenärer med små marginaler som studenter, pensionärer och barnfamiljer. Risken är stor att den negativa utvecklingen kommer att hämma investeringstakten för utveckling av alternativa bränslen och ny flygteknik för utvecklandet av bränslesnåla flygplan. Argumentet att Sverige inte kan ta på sig ett världssamvete och ensamt vara ansvarig för utvecklingen av ett miljövänligt flyg är inte hållbart och dessutom cyniskt. Vidare krävs det att flygplatser har en viss kapacitet för att de ska satsa på ny och mer miljövänlig teknik.

Enligt den statliga uträkningen om flygskatt avses inte de 1,7 miljarder i skatteintäkter som flygskatten beräknas generera att återinvesteras i insatser för att göra flyget mer hållbart.

Den svenska flygnäringen har enats om en plan för utveckling av och investeringar i hållbar teknik och alternativa bränslen. Genom att införa en flygskatt är risken stor att de av flygnäringen initierade utvecklingsplanerna fördröjs eller i värsta fall omöjliggörs på grund av minskat resande förorsakat av flygskatten.

Sverige är ett avlångt land med stora avstånd, vilket ställer krav på god infrastruktur, inkluderat flyget.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Är statsrådet beredd att, och i så fall på vilket sätt, stödja flygnäringens initiativ för ett hållbart flyg?