Fråga 2016/17:176 Deltidspoliser

av Krister Hammarbergh (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vi ser en alltmer påfrestad Polismyndighet med stora utmaningar. När många medborgare saknar en närvarande och synlig polis, en avsaknad som är särskilt påtaglig i lands- och glesbygd, då har svensk polis problem. För Moderaterna är det självklart att Polismyndigheten ska vara välfungerande i hela Sverige. Det är en av anledningarna till att polisens organisation behöver bli mer flexibel och modern.

Stora delar av räddningstjänsten bygger i dag på deltidsanställd personal, vilket fungerar väldigt väl. För att polisen bättre ska kunna anpassa sin verksamhet utifrån lokala behov och förutsättningar vill vi därför se över möjligheten att införa deltidspoliser. Detta skulle inte bara kunna leda till en mer lokalt förankrad polis i hela landet utan också vara en stor tillgång vid särskilda händelser, som exempelvis Husbykravallerna eller vid den stora flyktingströmmen förra året. Deltidspoliser skulle innebära en möjlighet att snabbt få tillgång till utbildad polis för att stödja den ordinarie verksamheten på ett välbehövligt sätt.

Det är väl värt att undersöka om en deltidspolis skulle kunna skapa en bättre möjlighet att kunna få kortare anspänningstider vid prioriterade larm och andra utryckningar i landsbygds- och glesbygdsområden.

Möjligheten att gå ned i arbetstid skulle också göra det lättare att bibehålla erfarna poliser i organisationen som inte vill eller av olika skäl inte kan arbeta heltid. Därför vill vi undersöka möjligheterna att införa mer flexibla arbetstider genom deltidstjänster även inom polisen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka initiativ är statsrådet berett att ta med anledning av det som har framförts gällande möjligheten att införa deltidspoliser?