Fråga 2016/17:1759 Antisemitismen i Sverige

av Margareta Cederfelt (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

I Sverige är såväl religionsfrihet som mötesfrihet grundbultar i den svenska lagstiftningen och hets mot folkgrupp är förbjudet enligt lag. Trots detta har den judiska föreningen i Umeå valt att stänga sin verksamhet efter hot från nazister. Samhället har med andra ord inte förmått att säkerställa att svensk lagstiftning tillämpas till skydd för föreningens säkerhet.

I ett demokratiskt samhälle finns inga ursäkter för antisemitiska hatbrott. Samhället kan heller inte tiga still och inta åskådarplats när judiska verksamheter tvingas stänga sin verksamhet på grund av hot. Attackerna mot den judiska föreningen i Umeå antas vara genomförda av den Nynazistiska nordiska Motståndsrörelsen, samma organisation som fanns på plats under årets Almedalsvecka.

Sedan tidigare är den judiska församlingen i Malmö utsatt för antisemitism. Det är därför extra oroväckande att antisemitismen sprider sig också till Umeå.

I ett demokratiskt samhälle är det de som hotar och trakasserar som ska straffas och inte de som fredligt möts och utövar sin religion. Situationen för judarna i Sverige är en fråga av nationell betydelse varför regeringen bör utarbeta en handlingsplan för att motverka antisemitism och för att säkerställa judarnas rätt till sin religion och mötesfrihet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att stoppa antisemitism och säkerställa att religionsfrihet samt mötesfrihet också garanteras judar i Sverige?