Fråga 2016/17:1748 Rysslands illegala annektering av delar av Georgien, Sydossetien och Abchazien

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Ryssland har under en längre tid illegalt annekterat delar av Georgien, Sydossetien och Abchazien. Annekteringen är sällan omnämnd i Sverige men är icke desto mindre angelägen att motverka i syfte att förmå Ryssland att upphöra med också denna illegala annektering.

I Tskhinvaliregionen i orten Bershueti har Ryssland placerat en illegal gränskontroll. Resultatet av den illegala gränskontrollen är att georgiska bönder har fått se sin mark styckad i de fall delar av deras egendom ligger på den illegalt annekterade sidan av gränsen. Gränskontrollen är inte bara illegal utan skapar även oro och underminerar Georgiens rätt till sitt eget territorium. Det ryska agerandet förvärrar säkerhetsläget i regionen. Agerandet bidrar till att försvåra möjligheten till fredliga stabila lösningar där Georgiens rätt till sitt territorium respekteras.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström följande:

Har utrikesministern för avsikt att lyfta frågan om den illegala ryska annekteringen av georgiskt territorium på EU-nivå i syfte att stödja en fredlig lösning där Georgiens rätt till sitt territorium respekteras?