Fråga 2016/17:1745 Hotat landsbygdsföretagande

av Cecilia Widegren (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Alltjämt fortsätter regeringen försvåra företagande på landsbygden. Sedan regeringsskiftet 2014 har det blivit krångligare, dyrare och svårare att vara eller bli företagare på landsbygden. En del upplever känslan som att regeringen rent av motverkar företagsamhet. Den politik som förs är inte längre lösningsorienterad utan ser bidrag, förbud och strikta regleringar som verktyg.

Den uppsjö av förbud och regleringar som finns och föreslås riskerar att utöver möjlighet till landsbygdsföretagande även urholka den privata äganderätten. När individer hindras från att bruka sin mark, sina tillgångar eller förädla dessa efter eget huvud, utan att de förbud eller regleringar som appliceras finner större stöd i forskning, då bör man se över den förda politiken.

Exempelvis vill statens myndighet under regeringen, Naturvårdsverket, likställa torv med fossila bränslen eftersom utvinning av torv kortsiktigt leder till utsläpp av koldioxid som överstiger nybildningen. Syftet är att på sikt först hindra utvinning och sedan genom återställning av vattennivåer bromsa den naturliga nedbrytning som dikning av torvmarker leder till. Ambitionen att minska utsläpp av koldioxid är god, men man bör fråga sig om föreslagna åtgärder står i rimlig proportion till de problem som skall åtgärdas, särskilt om man tar äganderätten i beaktande.

Genom regeringens svärmoderliga hantering av landsbygdsfrågorna drabbas än en gång decentraliserat företagande på landsbygden. Ser man till miljöeffekter är risken överväldigande att utvinning helt enkelt flyttas utomlands med risk för värre konsekvenser för miljön. Samtidigt ökar kostnaderna för svenska företag och företagsamheten stryps.

Det är dags att stå upp för den privata äganderätten och företagande på landsbygden.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Karolina Skog:

Vilka åtgärder avser regeringen och ansvarigt statsråd att vidta med anledning av det ovan anförda för att värna den privata äganderätten, företagsamhet på landsbygd samt svensk produktion?