av Christer Nylander (L)
till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)
International Baccalaureate är en utbildning på gymnasial nivå med en internationellt definierad standard och höga kunskapskrav. En lång rad skolor erbjuder programmet och det är en stor tillgång för Sverige.
I dag översätts de betyg man får på IB-programmet till ett svenskt jämförelsetal. För att få 20,0 i det svenska betygssystemet krävs 40 poäng. Universitets- och högskolerådet (UHR) förbereder nu en förändring. Förslaget innebär att det från och med den 1 januari 2017 ska krävas 45 poäng på IB för att få högsta poäng i konverteringen till det svenska betygssystemet.
Detta är ett helt orimligt förslag. 45 IB-poäng kan inte jämföras med 20 poäng enligt den ordinarie betygsskalan i gymnasiet. Enligt uppgift är det på internationell nivå endast 0,3 procent av eleverna som når toppresultatet. Motsvarande andel i Sverige är 0,2 procent.
Förslaget från UHR innebär att IB-elever får svårare att komma in på svenska universitetsutbildningar, vilket sannolikt innebär att IB-utbildningar blir mindre attraktiva i Sverige. Det vore olyckligt. Sverige behöver mer kunskap, inte mindre. Att det dessutom ska gälla från årsskiftet 2017 innebär att elever som redan går på IB-utbildning drabbas.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att elever som går IB-program ska få en rättvis bedömning jämfört med elever på vanliga gymnasieprogram?