av Cecilia Widegren (M)
till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Den 6 april höll socialutskottet en offentlig utfrågning i riksdagen om kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården. Den sammanfattande beskrivningen av utfrågningen var att tillgången på kvalificerad personal ökar samtidigt som bristen kvarstår i vården. Det som förvånade var emellertid att regeringen och det ansvariga statsrådet Gabriel Wikström inledde med att slå fast att regeringen har prioriterat kompetensförsörjningen från första stund.
Därefter betonade statsrådet att ”vi har ett hälso- och sjukvårdssystem som är anpassat för en annan tid, som är väldigt sjukhustungt jämfört med andra länder och som inte tar till vara patienternas erfarenheter och kunskap i tillräckligt stor utsträckning. Det säger sig självt att ett sådant system inte använder resurserna på det mest effektiva sättet”.
Regeringens åtgärd är att tillsätta en ny utredning och ändra namnet på professionsmiljarden. En utredning som för övrigt ska vara klar först i mars 2019. Personalflykten från landstingen som arbetsgivare pågår nu. Krisen i personalförsörjningen inför sommaren är påtaglig och akut i stora delar av landet. Vårdköerna växer snabbt. Över 100 000 står i dag i vårdköer. Det duger inte.
Den nära vården med primärvården som bas behöver byggas ut. Det handlar dock om så mycket mer än det som sker inom vårdcentralens fyra väggar. Framtidens vård för ut sjukhusvård närmare patienten. Därtill krävs det att ansvariga stimulerar utveckling med fler digitala möjligheter som kan bidra till mer av nära vård i hela landet.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:
Delar ministern ovanstående analys från socialutskottets utfrågning och i så fall vilka nya konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att redan nu öka den nära vården för patienterna?