Fråga 2016/17:1720 Underskott inom offentlig välfärd

av Isabella Hökmark (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Offentligt finansierade välfärdsverksamheter, som primärvård och hemtjänst, dras årligen med stora underskott. Det är anmärkningsvärt att det talas så lite om det; det är snarare mer fokus på väldrivna verksamheter som visar god kvalitet och som drivs med visst överskott. En anmärkningsvärd prioritering i debatten om hur välfärdens resurser ska komma bättre till hands.

Tre fjärdedelar av landstingen som driver egen primärvård dras med förluster. Slutsumman för alla landstings primärvårdsverksamheter för 2015 landade på en förlust på 421 miljoner.

När det gäller de stora sjukhusen är redovisningen mer knapphändig. Dock visade en kartläggning från 2014 på att bara 4 av de 19 kartlagda sjukhusen gick med överskott.

Regeringen hanterar nu Reepalus välfärdsutredning. Det finns dock utrymme att tänka om och skifta fokus, från ensidig jakt på välskötta verksamheter till att fokusera på en välfärd med hög kvalitet och där nolltolerans mot underskott bör vara den rimliga prioriteringen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Hur avser statsrådet att agera för att utvärdera de förluster som drabbar svensk välfärd genom de underskott som präglar många offentliga välfärdsverksamheter?