Fråga 2016/17:1712 Lagstiftning om vattennivåer

av Lotta Olsson (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Den vattenbrist Sverige på många platser står inför har inte varit så allvarlig på 100 år. Det har regnat och snöat ovanligt lite de sista två åren, och fjolåret var det torraste på 40 år. Hur torrt vädret blir de närmaste åren vet vi inte heller.

Örebro kommun har redan haft ransonering och man uppmanar medborgarna att vara sparsamma och försiktiga med hur man konsumerar vatten.

Grundvattennivåerna ligger lågt, och de påverkas indirekt av nivåerna i våra sjöar och vattendrag. Hjälmaren är en av Sveriges största sjöar, och även här ligger vattennivåerna lågt.

Vattennivåerna regleras via vattendomar, och det finns tydligt reglerat hur mycket vatten man får släppa ut från Hjälmaren till Mälaren via Hyndevadsån. Nu har inspektioner visat att den dubbla mängden rinner ut från Hjälmaren via läckande dammluckor. De läckande dammluckorna har inte åtgärdats, och varje sekund rinner tre kubikmeter mer än tillåtet värdefullt vatten ut ur Hjälmaren.

Detta kan påverka grundvattennivåerna i ett stort område runt Hjälmaren. Tillsynen av att såväl lagstiftning som vattendomarna efterlevs är viktig för vår vattenförsörjning.

Med anledning av detta vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att lagstiftningen om vattennivåerna ska efterlevas?