Fråga 2016/17:171 Nedläggningar av akutsjukhus

av Thomas Finnborg (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sverige har bland Europas längsta väntetider i hälso- och sjukvården. Sedan Socialdemokraterna och Miljöpartiet avskaffade alliansregeringens kömiljard så har vårdköerna återigen ökat. På ett antal av Sveriges akutsjukhus finns det stora brister gällande tillgänglighet. Regeringen och ansvarigt statsråd verkar nöjda med dagens situation, medan köerna ökar och väntetiderna behöver kortas ned.

Regeringen och statsrådet Gabriel Wikström saknar förslag på konkreta åtgärder för att förbättra tillgängligheten.

Däremot meddelade statsrådet Gabriel Wikström (S) i en intervju i vårdtidningen Dagens Medicin i somras att Sverige i nuläget har för många akutsjukhus. Vidare menade Gabriel Wikström (S) att det kan ske ett flertal nedläggningar av akutsjukhus i samband med regeringens regionreform.

Det är oroväckande att regeringen avser att genomföra en ifrågasatt regionreform som inte löser sjukvårdens problem utan snarare riskerar att leda till färre akutsjukhus. Frågan är vilka akutsjukhus regeringen och Gabriel Wikström (S) anser skulle kunna läggas ned. Ännu har statsrådet inte lämnat något besked om detta, varför sjukhus i Skåne måste anses vara hotade av nedläggning.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Avser statsrådet att verka för en nedläggning av akutsjukhuset i Helsingborg och hur avser statsrådet att i sådant fall motverka dagens långa köer?