Fråga 2016/17:1705 SOS Alarms avtal med Sjöräddningssällskapet

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sjöräddningssällskapet (SSRS) och SOS Alarm håller på att förhandla fram nya avtal som ska börja gälla vid årsskiftet. Enligt det nya förslaget till avtal som har lagts fram av SOS Alarm kommer avgiften som betalas av Sjöräddningssällskapet för att få samtal vidarebefordrade till sig att höjas markant.

Frivilligorganisationen Sjöräddningssällskapet består av 2 100 frivilliga sjöräddare och står för ca 70 procent av sjöräddningen på svenskt vatten. Detta är människor som ibland riskerar sina liv och sina båtar för att rädda andra. Att en myndighet som SOS Alarm väljer att höja avgiften för att vidarebefordra samtal till en frivilligorganisation som sköter mycket av statens arbete är oacceptabelt.

I statsrådet Anders Ygemans svar till skriftlig fråga 2016/17:1458 skriver statsrådet att han vill invänta den pågående 112-utredningen, som slutredovisas i slutet av 2017, innan frågan om SOS Alarms avgifter till Sjöräddningssällskapet tas upp. Eftersom utredningen slutredovisas i samband med att de nya avtalen ska tecknas blir det rent tidsmässigt svårt att koordinera.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman: 

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Sjöräddningssällskapets avgifter till SOS Alarm inte ska höjas, så att organisationens sjöräddning kan fortsätta?