Fråga 2016/17:1704 Konfiskering av syrianska egendomar i Turkiet

av Robert Halef (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Alltsedan 1960-talet har ett stort antal syrianer flytt från Turkiet på grund av etnisk och religiös diskriminering och förföljelse. Över en halv miljon syrianer har tagit sin tillflykt till Europa och över 100 000 bor i Sverige.  Deras egendom har konfiskerats av turkiska staten och kurdiska klaner. Syrianer processar juridiskt för att erkännas som rättmätiga ägare till sina hus och egendomar, hittills utan framgång. De som kräver sin rätt blir motarbetade av den juridiska byråkratin och blir även hotade och misshandlade av kurdiska klaner.

År 2008 konfiskerades klostret Mor Gabriels egendom; denna egendom har varit en viktig del i syrianernas kulturella och religiösa arv sedan 400-talet. En juridisk process pågår mot turkiska staten, som vägrar att återlämna klostrets egendom trots kraftiga politiska påtryckningar från EU. 

I nuläget har ett femtiotal kyrkor, kloster och kyrkogårdar konfiskerats av turkiska staten och överlämnats till ministeriet/myndigheten för religiösa frågor. I städerna Mardin och Midyat i sydöstra Turkiet har lantmäteriet konfiskerat sådan syriansk egendom som kyrkor, kloster och begravningsplatser. Detta förklaras av staten med att städerna fått status som ”storstad”. Detta innebär att rätten till ett flertal syrianska helgedomar, som varit registrerade på ”byherren”, i stället klassas som statlig egendom enligt de turkiska reglerna.

I och med konfiskeringen har syrianerna, som tidigare var i majoritet i dessa områden, förlorat nyttjanderätten till sina religiösa byggnader och begravningsplatser. De måste nu be om tillåtelse för gudstjänst, begravning och andra religiösa ceremonier. Framtiden för dessa kulturhistoriska byggnader och för den syrianska folkgruppen är osäker och risken finns att dessa kulturarv kan omvandlas till moskéer och säljas vidare som privat egendom.

Syrianer räknas som en minoritet i Turkiet enligt Lausannefördraget från 1923, vilket innebär att Turkiet har skyldighet att respektera deras religion och kultur. Det är därför orimligt att de syrianer som bor i Turkiet blir tvungna att be om tillåtelse för att nyttja sin egen egendom och berövas på sitt kulturarv och kommer ej att kunna praktiskt utöva sin religion. Det mest rimliga vore att turkiska staten återlämnar de konfiskerade egendomarna till deras rättmätiga ägare, vilket lämpligen bör vara de syrianska statligt accepterade stiftelserna i Mardin och Midyat.

Sveriges utrikesminister bör agera via EU, FN och bilateralt för att åstadkomma ett återlämnande av konfiskerade kyrkor, kloster och begravningsplatser till deras rättmätiga syrianska ägare.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt kommer ministern att verka för att den konfiskerade syrianska egendomen återlämnas till syrianer?