Fråga 2016/17:1695 Effekterna av vinstbegränsningar i Skåne

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Almega presenterade i dag en rapport med försiktiga beräkningar av konsekvenserna för den offentliga vården om Välfärdsutredningens förslag skulle bli verklighet. Den visar bland annat att den landstingsdrivna vården skulle behöva öka sin kapacitet med hela 6,2 miljoner läkarbesök.

För Skånes del är resultaten nedslående. 40 procent av de skånska vårdcentralerna drivs i dag i privat regi. De utgör en omistlig del i den skånska sjukvården, och deras existens är en förutsättning för att vi ska kunna klara framtidens utmaningar med växande befolkning och ökat vårdbehov. Almegas rapport visar att Välfärdsutredningens förslag, om de blev verklighet, skulle riskera så mycket som 80 procent av dessa vårdcentraler.

Region Skåne står redan i dag inför omfattande utmaningar. Men färre vårdgivare ökar pressen på regionen. Enligt Almega skulle antalet läkarbesök inom det offentliga behöva öka med 34 procent om hälften av de alternativa vårdgivarna försvann. Patienterna riskerar därmed längre köer och försämrad kvalitet. Sjukvårdspersonal får också färre arbetsgivare att välja på, och deras möjligheter att påverka den egna arbetssituationen minskar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att vårdköer inte ska uppstå, samt för att säkerställa valfriheten och kvaliteten i vården för vårdtagarna i Region Skåne, om förslagen från Välfärdsutredningen genomförs?