Fråga 2016/17:1673 Hantering av personer som anses vara säkerhetshot

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Migrationsverket beslutade under maj månad att utvisa en 30-årig syrisk anhängare till Islamiska Staten, som just friats från terroristbrott men som ändå klassades som ett säkerhetshot av Säkerhetspolisen.

Med hänvisning till att mannen med stor sannolikhet kastas i fängelse eller avrättas i Syrien eller Saudiarabien gick det inte att utvisa honom dit, och eftersom det inte fanns skäl att hålla honom häktad försattes han på fri fot. Mannens försvarsadvokat hävdar att mannen önskar återvända till Syrien, och troligtvis också kommer göra så på egen hand, vilket kan vara det bästa scenariot ur ett svenskt perspektiv.

Den svenska rättsstaten sitter dock i och med fall som detta i ett dilemma. En person som tydligt sett sig själv som jihadist, och som klassats som ett säkerhetshot, får alltså fritt vandra på våra gator. I bästa fall lämnar personen landet och kan därmed i stället utgöra fara för andra människor i andra länder. Vem som helst förstår att detta inte är rimligt.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att säkerställa att personer som anses vara en säkerhetsrisk för vårt eller något annat samhälle inte försätts på fri fot, och vad avser ministern i sådana fall att göra?