Fråga 2016/17:167 Överflödiga akutsjukhus i Kronobergs län

av Roland Gustbée (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sverige har bland Europas längsta väntetider i hälso- och sjukvården. Sedan den nuvarande regeringen avskaffat alliansregeringens kömiljard har vårdköerna återigen ökat. På flera av Sveriges akutsjukhus finns stora brister gällande tillgänglighet. Regeringen och statsrådet verkar nöjda med situationen, medan köerna ökar och väntetiderna behöver kortas ned.

Regeringens och det ansvariga statsrådet Gabriel Wikströms propositionslista är tom på konkreta förslag på åtgärder för att förbättra tillgängligheten.

Däremot meddelade Gabriel Wikström i en intervju i vårdtidningen Dagens Medicin i somras att Sverige i nuläget har för många akutsjukhus. Vidare menade Gabriel Wikström att det kan ske ett flertal nedläggningar av akutsjukhus i samband med regeringens regionreform.

”Men han tror att de nya storregionerna kan komma att lägga ner ett antal akutsjukhus när en regionreform är genomförd.” Detta skriver man om ansvarigt statsråd Wikström i en intervju i tidningen Dagens Medicin sommaren 2016.

I Kronobergs län finns två akutsjukhus: ett medelstort i Växjö och ett mindre i Ljungby. Båda behövs för att erbjuda invånarna en god tillgänglighet. Det är oroväckande att regeringen avser att genomföra en ifrågasatt regionreform, som inte löser sjukvårdens problem, utan snarare riskerar att leda till färre akutsjukhus. Frågan är vilka akutsjukhus Gabriel Wikström anser skulle kunna läggas ned. Ännu har statsrådet inte lämnat något besked om varför sjukhus i Ljungby och Växjö måste anses vara hotade av nedläggning.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

Avser statsrådet att verka för en regionförstoring som kan leda till nedläggning av akutsjukhus i Ljungby eller Växjö, och hur avser statsrådet i sådant fall att motverka orimliga väntetider?