Fråga 2016/17:1668 Gemensam nationell läkemedelslista i långbänk

av Cecilia Widegren (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

I regeringskansliet finns sedan år 2016 en promemoria upprättad i Socialdepartementet, Ds 2016:44 Nationell läkemedelslista, som ingående beskriver hur en gemensam nationell läkemedelslista kan genomföras. En nationell läkemedelslista kommer att stärka patientsäkerheten inom hälso- och sjukvården.

För fortfarande är det så att uppgifter om patientens läkemedel är utspridda på många olika informationskällor i olika delar av hälso- och sjukvården samt i de register över recept och uthämtade läkemedel som förs av E-hälsomyndigheten. 

Det finns därtill avgörande utmaningar som handlar om att de legala förutsättningarna för att dels dokumentera, dels ta del av uppgifter är olika för samtliga informationskällor. Det behövs ett förtydligande avseende hur en nationell läkemedelslista ska kunna länkas samman med journalsystemen.

Det behövs därför ett samlat helhetsgrepp avseende patientsäkerhet och läkemedelsanvändning. Det finns behov av tydligare nationell styrning för att säkra hantering av information. Det måste finnas ett tydligt gemensamt åtagande som möjliggör för alla patienter i hela landet att själva kunna ta del av sin samlade läkemedelslista.

Det huvudsakliga syftet med promemorians förslag är att tillgodose patientens och vårdpersonalens behov av information om patientens läkemedelsbehandling. Vad väntar regeringen på?

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vad väntar ministern och regeringen på samt när avser ministern och regeringen att lägga fram en proposition om en nationell gemensam läkemedelslista?