Fråga 2016/17:1649 Personlig assistans

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Personlig assistans är den mest kostnadseffektiva insatsen för människor med funktionsnedsättning. Det framgår av en rapport som Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) publicerade nyligen.

I rapporten jämförs kostnaden för personlig assistans med den kostnad det skulle innebära att i stället tillgodose behoven med kommunal hemtjänst, boende i kommunal regi eller anhörigas arbete. Rapporten visar att samhällets kostnad för personlig assistans dygnet runt för en assistansberättigad uppgår till ca 2,52 miljoner kronor per år. Hemtjänstalternativet och de olika boendealternativen innebär en samhällskostnad på drygt 3,2 miljoner kronor årligen.

Genom ett regleringsbrev till Försäkringskassan har regeringen styrt utvecklingen mot att allt färre människor med funktionsnedsättning beviljas eller får behålla personlig assistans. Bara en av tio som ansöker för första gången blir beviljad assistans, och över 400 personer föll ur assistanssystemet under det gångna året, räknat från januari. En utredning tillsattes i fjol med det uttalade syftet att spara pengar i personlig assistans. Många artiklar och inslag i medierna vittnar om ett kraftigt hårdnande klimat för människor med funktionsnedsättning. Det är en utveckling som är djupt oroande, och det uttalande där finansminister Magdalena Andersson sa i SVT att flyktingkrisen ska finansieras genom neddragningar inom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har skapat en stor och befogad oro.

Forskaren Hans Knutsson vid Lunds universitet har i rapporten från RBU räknat på vad alternativen till personlig assistans skulle kosta. Han har räknat på tre olika exempel: en person med 19 timmars assistans per vecka, en person med 127 timmar per vecka och en person med 168 timmar per vecka (dygnet-runt-assistans). Vid samma personaltäthet som i assistansen ökar kostnaderna för hemtjänst och boenden. Om personlig assistans skulle försvinna helt och hållet kan samhällets kostnader öka med så mycket som 8,4 miljarder kronor jämfört med i dag.

Min fråga till statsrådet Åsa Regnér är:

 

Vilka slutsatser drar statsrådet av den rapport som RBU har presenterat?