Fråga 2016/17:1648 Olagliga inkassokrav

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

SVT rapporterar om att det finns stora problem med olagliga inkassokrav mot svenska konsumenter. Det handlar om den estniska juristbyrån Storm & Mets, som skickar inkassokrav till svenska konsumenter för bilvärderingssajterna hurmycket.com och autopriser.net. Men de har ingen laglig rätt att göra så, menar Datainspektionen. SVT:s Plus har granskat bilvärderingssajter som fått svenska konsumenter att bli lurade eftersom konsumenterna har varit tvungna att betala för en tjänst som de har trott är gratis. Det finns även andra bilvärderingssajter som har gett sken av att du kan värdera din bil gratis, trots att det sedan har visat sig kosta pengar.

När svenska konsumenter bestrider betalningskravet kommer ett inkassokrav från en estnisk juristbyrå. Datainspektionen anser att det är en olaglig inkassoverksamhet, då juristbyrån hotar att dra svenska konsumenter inför estnisk domstol.

Enligt EU-regler ska en tvist mellan en konsument och en näringsidkare avgöras i konsumentens hemland. Tyvärr har svenska åklagare lagt ned en förundersökning mot det estniska inkassobolaget. Datainspektionen menar dock fortfarande att det är en olaglig inkassoverksamhet. Om inte regeringen agerar i frågan riskerar svenska konsumenter att fortsätta att hotas av utländska inkassoföretag, med allt obehag detta innebär för den enskilde.

Genom sociala medier är det lätt för konsumenter att bli lurade av utländska sajter, och bara genom ett par knapptryckningar, exempelvis genom att knappa in ett registreringsnummer på en bil, kan man ha blivit lurad att köpa en tjänst som man varken vill ha eller har beställt.

Konsument Europa säger till SVT att det här är ett snabbt växande problem, och frågan måste hitta en snar lösning.

Därför är min fråga till statsrådet Per Bolund:

 

Vad gör statsrådet konkret för att få stopp på oseriösa företag och utländska inkassoföretag som verkar från utlandet för att lura svenska konsumenter?