Fråga 2016/17:1647 Kinas statsskick

av Birgitta Ohlsson (L)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Statsminister Stefan Löfven ska nästa vecka, den 26 juni, besöka Kina. Tidigare har statsministern vidhållit att han inte vill kalla landet för en diktatur. 

Inför sitt besök i Kina i mars 2015 vidhöll statsministern att han inte vill kalla landet för en diktatur. I Sveriges Radio svarade han den 27 mars 2015 på frågan om huruvida Kina är en diktatur:

”Kina är en enpartistat. Jag håller inte på att sätta etiketter på länder utan det är en enpartistat som inte har val och sen i övrigt, när det gäller mänskliga rättigheter, så kommer jag att ta upp det med både premiärministern och presidenten.”

Statsministern tvekade däremot inte att i regeringsförklaringen 2015 tala om diktaturens Chile med hänsyftning på Pinochets blodiga militärvälde. Naturligtvis gjorde statsministern helt rätt i att beteckna Pinochet som en diktator. Frågan om varför Kina, och senare Saudiarabien, inte kan betecknas som diktaturer återstår däremot att besvara.

Det är mycket viktigt att konstatera att mänskliga rättigheter är en förutsättning för demokrati; däremot är de inte en synonym till demokrati. Det finns starka samband mellan mänskliga rättigheter och demokrati, men som regeringen själv framhåller på sin hemsida www.manskligarattigheter.se är de två begreppen inte identiska och bör inte blandas samman. Att statsministern som svar på frågan om avsaknaden av demokrati i Kina väljer att i stället tala om mänskliga rättigheter väcker därför nya frågor.

Jag vill därför fråga statsminister Stefan Löfven:

 

Anser statsministern att Kina är en diktatur, och avser statsministern att under sitt besök i Kina ta upp frågor som är kopplade till avsaknaden av yttrandefrihet, mötesfrihet, religionsfrihet, rösträtt och andra grundförutsättningar för ett demokratiskt styresskick?