Fråga 2016/17:1646 Personalförsörjningen i räddningstjänsten

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Blåljuspersonal är kärnan i tryggheten i vårt samhälle. När nu räddningstjänsten med brandmän i täten runt om i Sverige och i Skaraborg i synnerhet visar på oro och otrygghet och är beredda att ställa sina platser till förfogande duger det inte bara att stå bredvid och titta på.

Räddningstjänsten bidrar till både trygghet och säkerhet, men inte minst är det brandmän och räddningspersonal som många gånger räddar liv eller mildrar olyckor, naturkatastrofer eller förolyckanden.

Tillhandahållandet av detta från det offentliga kan anses vara en grundläggande del av samhällskontraktet. Därför är det oroväckande när regeringen och ansvarigt statsråd, Anders Ygeman (S), inte på större allvar tar varningssignaler som under lång tid blinkat med rött ljus.

Räddningschefer i bland annat Skaraborg har nu slagit larm och uttrycker oro inför framtiden. Medarbetare på räddningstjänsten, bland annat brandmän, skriver därför till regeringen och ansvarigt statsråd. Personalförsörjningen är en av frågorna som lyfts, däribland svårigheten att rekrytera deltidsbrandmän. Denna fråga är på intet sätt ny, men den kräver lösningar på både kort och lång sikt för att öka attraktionskraften och viljan för fler att bidra.

Räddningscheferna vill även bland annat decentralisera delar av utbildningen, inte minst med digital teknik, för att lokalt kunna attrahera fler och kunna erbjuda kontinuerlig vidareutbildning.

För att Sverige och Skaraborg inte ska riskera att stå utan räddningstjänst och brandmän krävs en övergripande nationell strategi för att förbättra utbildnings- och rekryteringsläget. Regeringen och statsrådet Ygeman måste ta ansvar och säkra en nationell strategi för personalförsörjning även i framtiden. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa en nationell strategi för personalförsörjning i räddningstjänsten samt stärka deltidsbrandmannayrkets attraktionskraft på kort och lång sikt?