Fråga 2016/17:1642 Ökat stöd till Ukraina

av Pål Jonson (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det råder en bred politisk samsyn i riksdagen om vikten av att stödja Ukrainas suveränitet och territoriella integritet i ljuset av Rysslands illegala annektering av Krim samt dess aktiva stöd till rebeller i östra Ukraina.

Sverige ger även ett omfattande bistånd till Ukraina med målsättningen att främja reformer som underlättar landets vidare integration i de europeiska strukturerna. En betydande del av de bilaterala biståndsinsatserna syftar till att främja korruptionsbekämpning, ökad jämställdhet, mediefrihet samt ett starkare rättssamhälle i Ukraina.

Samtidigt präglas Ukraina mer än någonting annat av den allvarliga säkerhetssituationen i östra Ukraina samt återkommande hybridangrepp från Ryssland. Konflikten i östra Ukraina har hittills krävt fler än 10 000 dödsoffer och tvingat hundratusentals människor att lämna sina hem. Den humanitära situationen i dessa delar av landet är mycket svår.

Ukraina har därför efterlyst stöd från Sverige i form av sjukvårdsmateriel, mediciner, första hjälpen-kit, defibrillatorer och utbildningsmateriel för sjukvården. Ukraina har även behov av stöd för medicinsk rehabilitering av skadade soldater och civila.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur ställer sig ministern till möjligheten att hjälpa Ukraina med olika former av medicinskt stöd med anledning av den pågående konflikten i östra Ukraina?