av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
Regeringen föreslår en flygskatt med motiveringen att flyget ska bära sina egna klimatkostnader. Det är fullt rimligt att även flyget ska involveras i arbetet med att möta de klimatutmaningar vi står inför. Den föreslagna flygskatten kommer dock – enligt regeringens egna utredare – knappast att leda till sänkta utsläpp. Däremot finns en överhängande risk att utsläppen från flyget helt enkelt flyttar utomlands, då flygbolagen väljer att i stället låta sina flyglinjer utgå ifrån våra nordiska grannländer. Och på det tjänar varken Sverige eller klimatet.
Vi i Moderaterna vill använda kostnadseffektiva åtgärder med hög klimatnytta för att nå målet att Sverige ska ha noll nettoutsläpp av växthusgaser senast år 2045. Därför säger vi nej till flygskatt. Vårt förslag är att i stället satsa på inblandning av förnybara drivmedel i flygbränsle. Detta förslag lägger fokus på att minska utsläppen i stället för att beskatta avstånd.
Nu har regeringen plötsligt meddelat att man avser att tillsätta en utredning om flygbränslebyte. Utredningen ska bland annat undersöka möjligheterna för inblandning av förnybara drivmedel i flygbränsle, alltså det alternativ som Moderaterna länge förespråkat. Det är dock högst oklart varför regeringen väljer att utreda flygbränslebyte samtidigt som man föreslår en flygskatt. Regeringens politik är i detta avseende inte bara motsägelsefull utan väcker också farhågor om att regeringen är beredd att implementera dubbla styrmedel för att minska flygets utsläpp. Ett rimligt agerande från regeringens sida hade varit att skrota den ineffektiva flygskatten i samband med att utredningen om flygbränslebyte tillsätts.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:
Avser ministern och regeringen att, och i så fall med vilka motiv, gå vidare med förslaget om flygskatt, trots att regeringen nu tillsätter en utredning om flygbränslebyte?