Fråga 2016/17:163 Reform av strandskyddet och mer byggande

av Lars Hjälmered (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Vi har väldigt fina naturmiljöer i Sverige. I förvaltningen av naturmiljöer behöver vi både vårda och värna samt utveckla miljöer. I hårt exploaterade områden finns behov av ett starkt skydd, medan det i mindre exploaterade områden finns möjligheter att i högre grad nyttja områden och bidra till lokal utveckling på ett sätt som inte sker i dag.

Lagstiftningen kring strandskydd har reformerats. Det är bra.

För många kommuner betyder det väldigt mycket att kunna utveckla samhällen och bygga i uppskattade lägen såsom nära vatten. Attraktiva miljöer är ett sätt att locka nya invånare och nya företagsetableringar. Det finns åtskilliga orter och platser runt om i landet som har miltals av obebyggda och outnyttjade stränder och strandnära lägen. Det är exempelvis fallet i stora delar av Västra Götaland. Möjligheterna att bygga i sådana lägen bör bli väsentligt enklare än idag.

Tolkningarna av den ändrade strandskyddsregleringen har alltför ofta inneburit åtstramning trots ambitionen från riksdagen om ökade möjligheter till byggnation när beslutet togs för några år sedan. Det är rimligt att värna skydd i högt exploaterade områden, men också att öppna för fler möjligheter till byggnation i mindre exploaterade områden. Det är angeläget att lagstiftningen tydliggörs så att tillämpningen hos länsstyrelser och andra inte inskränker de stora utvecklingsmöjligheter som finns i Sverige, och inte minst i Västra Götaland.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

Vilka ändringar av strandskyddet avser regeringen att göra för att öka möjligheterna till byggnation i mindre exploaterade områden, såsom är fallet i stora delar av Västra Götaland?