Fråga 2016/17:1624 Viltvårdsfonden

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

EU-kommissionen har ställt frågor om Svenska Jägareförbundets uppdrag att leda vissa delar av jakten och viltvården i Sverige. Jägarna i Sverige har under många år – jag tror sedan 1930-talet – tagit ett mycket stort ansvar för viltvården i Sverige, och jägarna betalar årligen en avgift till statliga Viltvårdsfonden på 300 kronor per år, som sedan används till återbetalning till de föreningar som utför uppdraget.

EU-kommissionen undrar om detta är ett bidrag eller ett uppdrag som ska upphandlas inom ramen för offentlig upphandling. Jag anser att det är viktigt att regeringen står upp för det system där staten kan lämna bidrag till föreningar som utför uppdrag eller gör samhällsnyttiga tjänster. Om regeringen inte på ett mycket tydligt sätt står upp för rätten att ge bidrag kommer många ideella föreningar att påverkas på ett negativt sätt.

Om man ska kunna leva och bo i hela Sverige är det viktigt att vi på alla områden har en politik som är regionalt förankrad och har stor acceptans av de som berörs av frågorna. Att EU-kommissionen ifrågasätter den svenska ordningen är djupt bekymmersamt men än mer bekymmersamt är att det finns partier som uttryckt stöd för kommissionens hållning och ifrågasatt det allmänna uppdrag som Svenska Jägarförbundet har.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Kommer statsrådet att på ett tydligt sätt svara EU-kommissionen att bidrag till ideella föreningar inte omfattas av offentlig upphandling och att de medel som betalas ut till Svenska Jägareförbundet från Viltvårdsfonden är bidrag och inget annat?