Fråga 2016/17:162 Kompetensutveckling i senare skeden av yrkeslivet

av Tina Ghasemi (M)

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

Medellivslängden ökar i Sverige. Detta är i grunden en väldigt positiv utveckling, men den ställer pensionssystemet inför flera utmaningar. Samtidigt har antalet äldre i förhållande till antalet som arbetar ökat. Eftersom allt färre måste försörja allt fler riskerar pensionerna att bli lägre framöver. Det kommer även bli svårt att upprätthålla kvaliteten i välfärden med oförändrad pensionsålder, eftersom skatteintäkterna kommer att minska och finansieringen av välfärden kommer att utsättas för svåra påfrestningar.

Tiden i arbetslivet behöver därför förlängas för att vi ska klara av dessa utmaningar. Det kan möjliggöras genom tidigare inträde i arbetslivet, genom senare utträde eller med en ökad arbetsfrekvens under arbetslivet. För att fler ska kunna jobba längre måste det finnas goda möjligheter att skola om sig och byta yrke även i senare skeden av arbetslivet.

Moderaterna har därför bland annat föreslagit att möjligheterna till extra studieveckor bör utökas för dem som fyllt 40 år, från dagens 40 veckor till 60 veckor. Vidare har vi föreslagit att åldersgränsen för rätten till studiemedel bör höjas till 60 år. Vi tror att åtgärder som dessa är nödvändiga för att kompetensutveckling ska vara en möjlighet även högre upp i åldrarna och därmed ett sätt att göra det möjligt för människor att arbeta längre.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Ekström:

 

Tänker statsrådet och regeringen öka möjligheterna till extra studieveckor för dem som fyllt 40 år och höja åldersgränsen för rätten till studiemedel så att kompetensutveckling underlättas även i senare skeden av arbetslivet?