Fråga 2016/17:1618 Hamnkonflikten i Göteborg

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Göteborgs Hamn är navet för logistik och handel i Sverige. En stor del av det gods som importeras och exporteras passerar Göteborg. Tidigare har ungefär sex av tio containrar som ska till eller från Sverige passerat via containerhamnen i Göteborg. Svenska företag och svensk ekonomi är beroende av att logistiken i, samt till och från, Göteborgs Hamn fungerar.

Det pågår en arbetskonflikt i containerhamnen i Göteborg sedan drygt ett år. Strejk och lockout har resulterat i stora effekter för hamnens kunder, företag i Sverige och utomlands. Varor flyttas från sjöfart till andra alternativ, såsom lastbil, ned till kontinenten för vidare transport med fartyg ut i världen. Kostnaderna ökar liksom miljöpåverkan. Det får också effekt på Sveriges konkurrenskraft och attraktivitet.

Jämte de direkta effekter av strejken vi redan sett kommer nu oroande besked där rederier väljer bort Göteborg och Sverige för anlöp för sina fartyg. Det har exempelvis skrivits om att ett av de största rederierna kan komma att reducera sin kapacitet till hamnen med 50 procent med start nästa vecka. En fördel för Göteborgs Hamn, Sverige och för kunderna har länge varit direktlinjer med fartyg från Göteborg till viktiga destinationer i Nordamerika och Asien. Direkta linjer ger billigare och snabbare logistikflöden. Om nu rederier väljer bort Sverige kan det få stora konsekvenser på sikt för näringslivet. Gods måste transporteras på sämre rutter. Om och när linjer kan återföras har rederier och hamnoperatörer att återvinna transportköparnas förtroende, något som efter en lång konflikt kan komma att ta tid.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta givet hamnkonflikten för att Sverige även fortsatt ska kunna ha fungerande logistikflöden med transoceana direktanlöp av fartyg till Sverige