Fråga 2016/17:1617 Regeringens arbetslöshetsmål

av Jenny Petersson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Antalet inskrivna arbetslösa fortsatte att stiga i maj, enligt Arbetsförmedlingen. I slutet på månaden var 353 000 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen, vilket är 5 000 fler än för ett år sedan. Att så många ungdomar och nyanlända saknar arbete är mycket oroande.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos ökar samtidigt andelen av de inskrivna arbetslösa som har en svagare ställning på arbetsmarknaden. Under 2018 väntas denna grupp utgöra 78 procent av de inskrivna arbetslösa.

Hur går det egentligen med regeringens vallöfte att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020? Finanspolitiska rådet underkänner regeringens arbetslöshetsmål och bedömer att det inte kommer att uppnås. Chansen att regeringen kommer att nå det arbetslöshetsmål som man själva satt upp är minst sagt liten. Många länder är bättre än Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johannson:

 

Kommer regeringen att ompröva sitt arbetslöshetsmål, eller bedömer ministern fortfarande att regeringen kommer att kunna hålla vallöftet om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i hela EU år 2020?