Fråga 2016/17:1616 Problematiken med bilmålvakter

av Elisabeth Svantesson (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Ett kriminellt nätverk i Örebro har utnyttjat bilmålvakter för att förse både utländska och inhemska ligor med bilar. Det framgår av en rapport från polisens nationella operativa avdelning, rapporterade SVT Nyheter den 14 juni 2017.

Personerna bakom bilmålvakter kan ägna sig åt olika slags brott. Det kan till exempel röra sig om stölder men också om smuggling och människohandel. Genom att använda bilmålvakter kan nätverken köpa och sälja bilar utan att betala fordonsskatt, parkeringsböter eller fortkörningsböter.

Att utländska medborgare används som bilmålvakter förekommer. En sökning i Transportstyrelsens register har visat att ca 500 personer med samordningsnummer runt om i landet ägt sammanlagt ca 29 000 fordon. Samordningsnummer utfärdas av Skatteverket och är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige.

Av SVT Nyheters rapportering framgår att polisens utredare vill se en lagändring, som gör det olagligt för personer med samordningsnummer att utan särskilt tillstånd äga fler fordon än ett.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att komma till rätta med problematiken med bilmålvakter, inklusive det missbruk av systemet med samordningsnummer som ovan beskrivits?