Fråga 2016/17:1612 Löfte om fler undersjuksköterskor

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Det är minst sagt märkligt att ansvarigt statsråd Regnér i sitt svar på min skriftliga fråga gällande löftet om 4 000 respektive 4 500 fler undersköterskor i äldreomsorgen under mandatperioden är nöjd med att det inte går att fastställa exakt hur regeringens satsning på att öka bemanningen av undersköterskor i äldreomsorgen utfallit.

Riksrevisionens rapport om statens styrning genom riktade statsbidrag har bland annat lämnat rekommendationen gällande riktade statsbidrag att dessa bör utformas på ett sätt som underlättar uppföljning och effektutvärdering. Det står med statsrådet Regnérs svar helt klart att regeringen underlåtit att utforma denna satsning så att dess effekter tydligt låter sig utvärderas. För det råder ingen tvekan om att regeringen har lovat att öka bemanningen inom äldreomsorgen med minst 4 000 undersköterskor.

Statsminister Löfven lovade följande i sitt inledningsanförande i partiledardebatten i riksdagen den 10 juni 2015:

"Vi har en välfärd som skriker efter mer utbildad personal. Vi har operationsköer som växer på ganska många håll. Därför investerar vi i fler sjuksköterskor och undersköterskor. Det blir över 4 000 fler i äldreomsorgen, 20 000 extratjänster".

Till skillnad från statsministern utlovade statsrådet Regnér 4 500 fler undersköterskor som följd av regeringens löfte om ökad bemanning i äldreomsorgen, enligt tidningen Hela Hälsingland den 23 april 2015.

Socialstyrelsens grova sammanställning visar att uppskattningsvis 6 av 10 av de knappt 5 000 årsarbetare som finansierats med dessa stimulansmedel gått till undersköterskor. Det vill säga i bästa fall uppemot ungefär 3 000 undersköterskor. Därtill ingår i dessa tal både nyanställningar och ökad sysselsättningsgrad/arbetstid för redan befintlig personal. Således är 3 000 en överskattning av hur många nya undersköterskor som tillkommit i äldreomsorgen.

Det betyder att varken löftet om 4 000 eller 4 500 fler undersköterskor inom äldreomsorgen hittills är uppfyllt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka nya konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att dels säkerställa att regering och riksdag kan följa upp utvecklingen av antalet nyanställda undersköterskor i äldreomsorgen, dels uppfylla löftet om minst 4 000 fler undersköterskor i äldreomsorgen under mandatperioden?