av Jenny Petersson (M)
till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Mässling är en mycket smittsam och allvarlig sjukdom. Risken för komplikationer är hög bland de insjuknade. Tack vare att vi har så hög vaccinationstäckning är det lätt att glömma hur svåra följder dessa infektioner faktiskt har.
I vissa låginkomstländer är mässling fortfarande en vanlig barnsjukdom. Dödligheten kan vara hög, särskilt hos spädbarn, enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt bjuder föräldrar i Sverige som inte vill vaccinera sina barn in till ”mässlingspartyn”, där de träffas för att medvetet smitta sina barn med mässling. Finns det ett uppsåt att medvetet utsätta sitt barn för sjukdomen kan det till och med vara brottsligt.
Barn ska aldrig behöva få livslånga men eller dö i unga år på grund av sjukdomar som vi med hjälp av ett välbeprövat och effektivt vaccin kan förhindra. Det är ett kollektivt ansvar att vaccinera sina barn. Är det inte en ynnest att vi har möjligheten att skydda våra barn från dödliga sjukdomar och även att kunna skydda andra barn?
Att tro att ens egna val inte påverkar andra när det handlar om smittsamma, livshotande sjukdomar är väldigt problematiskt och oroväckande. Samtidigt varnar sjukvården för att allt fler insjuknar i mässling. Utvecklingen måste stoppas.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:
Vad gör ministern och regeringen konkret för att förebygga uppkomsten av fler mässingsfall i Sverige?