Fråga 2016/17:1603 IVO:s handläggningstider för tillstånd

av Katarina Brännström (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Kvaliteten i välfärden måste alltid stå i fokus, och vi måste ställa hårda kvalitetskrav.

Den 1 mars i år beslutade riksdagen att alla privata entreprenader inom socialtjänsten ska omfattas av tillståndsplikt från och med den 15 april 2017. Tillstånd från IVO ska endast lämnas om verksamheten uppfyller kraven på god kvalitet och säkerhet. Det är mycket bra. Vi moderater tycker dock att all välfärd, oavsett utförare, ska leverera på hög nivå. Därför är det positivt att riksdagen riktar ett tillkännagivande till regeringen om att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag som innebär att samma krav på tillstånd som gäller för en enskild för att yrkesmässigt bedriva verksamhet inom socialtjänsten även ska gälla för offentligt driven verksamhet.

Tillståndsplikten gäller alltså bolag, föreningar, samfälligheter, stiftelser och enskilda individer som har ett avtal, eller ingår ett avtal, med en kommun om att bedriva verksamhet inom socialtjänsten. Tillståndsprövning innebär att IVO prövar en enskild verksamhets förutsättningar att leva upp till de krav som ställs i regelverket.

Det kan dock konstateras att tillståndsprövningen hos IVO redan i dagsläget präglas av besvärande långa handläggningstider. De långa handläggningstiderna hämmar och i vissa fall blockerar på ett olyckligt sätt etableringen av viktiga verksamheter. Vi har även sett fall där bolag har påbörjat sin verksamhet i väntan på tillstånd, vilket har varit mycket olyckligt för dem som faktiskt ska få hjälp och stöd, nämligen brukarna. Det måste finnas en plan och en strategi för hur IVO på ett effektivt sätt ska arbeta med ansökningarna för att minska handläggningstiderna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vad avser ministern och regeringen att konkret göra för att minska de långa handläggningstiderna?